19 Nisan 2012 Perşembe

11. HAFTAMIZ


78. Gün 
11. Hafta 1. Gün
16 Nisan 2012
Önümüzdeki 3 hafta içinde , bebeğinizin böbrekleri tarafından oluşturulan idrar amniyotik sıvı içine atılacaktır. İdrar sterildir ve amniyotik sıvının düzenli değişimi sırasında o da taşınır. Hamileliğin ilerleyen zamanlarında günlük yaklaşık yarım litre idrar atılır. Bebeğinizin boyu yaklaşık 3-5 cm oldu. Artık mm yerine cm kullanmaya başladık. Bebeğinizin ağırlığı 8 gr civarında.
79. Gün 
11. Hafta 2. Gün
17 Nisan 2012
Bebeğinizin el ve ayak parmaklarında yumuşak tırnaklar gelişmeye başladı. Önümüzdeki 3 gün içinde bebeğinizin tırnakları, tırnak yatağında büyümeye başlayacak. Kadınların %90 nında gebelik boyunca çatlaklar meydana gelecektir. Eğer cildiniz yumuşaksa ve kilo alma sürecinizi düzenli ve azar azar olacak şekilde ayarlayabilirseniz, çatlatların oluşum şansını azaltabilirsiniz.
80. Gün 
11. Hafta 3. Gün
18 Nisan 2012
Bebeğinizin beyni artık doğum anındaki yapısını aldı ancak henüz daha küçük. Nadir istisnalar dışında bebeğinizin harektlerini hisetmeye başlamamış olmalısınız. Bebeğinizin yeni oluşan kasları henüz çok zayıf ve rahmim zorlukla genişledi. Bebeğinizin yeri hala kalça çerçeveniz içinde. Bebeğinizin bağırsakları gelişiyor.
81. Gün 
11. Hafta 4. Gün
19 Nisan 2012
Bebeğinizin yeni bir refleksi oluştu; Artık bebeğinizin başına dokunulduğunda ağzını açıyor. Buna aranma refleksi denir ve bebeğin besin kaynağını bulmasına yardımcı olur. Bebeğiniz doğduktan sonra emme işlemini bu refleks ile yapacaktır. Kalıcı dişler için diş tomurcukları ve ses telleri haline dönüşecek mebranlar(zarlar) bu hafta oluşmaya başlarlar. Bugün bebeğinizin mesane kesesi de oluşmaya başladı.
82. Gün 
11. Hafta 5. Gün
20 Nisan 2012
Önümüzdeki 3 gün içinde bebeğinizin damağının sert ve kemikli kısmı tamamen oluşmuş ve beğinizin pankreası insülin salgılamaya başlamış olacaktır. Zaman zaman baş ağrısı, baş dönmesi ve hafif baygınlık hali hissedebilirsiniz. Eğer hafif sersemlik hali hissederseniz, ayaklarınızı başınızdan daha yüksek bir yere koyarak uzanabilirsiniz. İdrar kaçırma probleminiz varsa kegel egzersizleri idrar kaçırma probleminizi frenlemede yardımcı olabilir.
83. Gün 
11. Hafta 6. Gün
21 Nisan 2012
İki gün içinde bebeğinizin sindirim sitemi duvarlarındaki kaslar besinleri bir bölümden diğer bölüme itmek için gerekli olan hareketleri pratik amaçlı yapmaya başlar. Eğer bebeğiniz erkek ise testesteron üretmeye başlamıştır. Geçmişte doğum : Eski Yunan hekimi Hipokrat gelişmekte olan bir bebeğin cinsiyetini belirlediğine inandığı bir tez geliştirdi. Hipokrata göre, eğer kadının sağ göğsü daha sıkı ve sağ gözü daha parlak ise bebek erkek, sol göğsü daha sıkı ve sol gözü daha parlak ise bebek kız olacaktır :) Diğer bir eski inanışa göre erkek bebekler anne rahminde kız bebeklere göre daha üst kısımda bulunurdu. Bu inanış 20. yüzyıla kadar devam etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder