2 Mayıs 2012 Çarşamba

13. HAFTAMIZ

92. Gün 
13. Hafta 1. Gün
30 Nisan 2012
Bebeğinizin eli daha işlevsel hale geliyor. Bebeğiniz baş parmağını hareket ettirmeye başladı. Önümüzdeki 3 gün içinde kız bebeklerin dış cinsiyet yapısı erkek bebeklere nazaran daha açıkça ayırt ediliyor. Bebeğinizin baş ve popo arası mesafe yaklaşık 7-9 cm oldu. Ağırlığı ise 35 gram civarında.
93. Gün 
13. Hafta 2. Gün
01 Mayıs 2012
Bebeğiniz karın bölgesinde soluk alıp verme hareketleri yapıyor. Bu hareketler bebeğinizin akciğerine amniyotik sıvıyı gönderip alır. Bu sıvının varlığının, akciğerlerdeki hava keselerinin düzgün oluşumuna etkisi önemlidir. Bugünlerde muhtemelen meme başı çevresinin (areola) koyulaşması ve areola çapının artması gözlemlenecektir. Bebeğinizin diş yuvaları gelişmeye ve şekillenmeye devam ediyor.
94. Gün 
13. Hafta 3. Gün
02 Mayıs 2012
Sırt ve pelvik ağrılara ek olarak, relaxin karpal tüneli denilen bilek alanından işaret parmağınıza giden sinirlerde de değişikliğe sebep olabilir. Baş parmağınızda, işaret parmağınızda ve orta parmağınızda karıncalanma, uyuşma ve/veya acı başlıca belirtileridir. Bir düğmeye basarken, fermuar çekerken veya bileğiniz yardımıyla tencere veya kahce fincanı kaldırmaya çalışırken zayıflık hissi meydana gelir. Bu tarz belirtileri değerlendirmesi için lütfen doktorunuzla paylaşınız. Bebeğinizin saç folikülleri gelişmeye devam ediyor.
95. Gün 
13. Hafta 4. Gün
03 Mayıs 2012
Önümüzdeki 3 gün içinde bebeğinizin dalağı, karaciğer tarafından denetlenen eski kan hücrelerinin kaldırılması ve antikor üretimi gibi fonksyioları üstlenecek. Hamilelik hormonları bağırsak kaslarını gevşettiği ve sindiriminizin daha yavaş ve az verimli olduğu için kabızlık yaşamanız muhtemeldir. Bebeğinizin cildi çok ince olduğu ve damarları deri üzerinde gözüktüğü için bebeğinizin vücudu lanugo adı verilen inci tüyle kaplanır. Bebeğinizin tırnakları iyice oluştu ve bebeğiniz kollarını ve bacaklarını hareket ettiriyor. Bugünlerde ultrasonda bebeğinizi baş parmağını emerken görebilirsiniz. Uyurken yastığınızı yükseltmeniz reflü ve mide ekşimesi sorununuza yardımcı olabilir.
96. Gün 
13. Hafta 5. Gün
04 Mayıs 2012
Bebeğinizin damak kemiği veya ağız çatısı birkaç hafta içinde tamamlanacak. Emme kasları yanaklarda, diş tomurcukları diş etinde oluştu. Artık bebeğinizin yemek borusu, nefes borusu ve gırtlağı var. Bugün bebeğinizin tükürük bezleri çalışmaya başladı. Önümüzdkei 3 gün içinde bebeğiniz nefes alma, emme ve yutma hareketleri yapmaya başlamış olacak. Bebeğinizin kalbi dakikada 140-160 kere atıyor. Yetişkin bir insanda bu ortalama 70 civarındadır. Bu günlerde sırt üstü yatarak egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır.
97. Gün 
13. Hafta 6. Gün
05 Mayıs 2012
Bebeğinizin kolları vücut büyüklüğüne göre nihayi oranına erişti fakat bacakları hala vücuduna göre daha kısa. Bebeğinizin dalağı artık tamamen işlevsel. Hamileliğiniz sırasında rahminizin ağırlığı yaklaşık 360 kat artarak yaklaşık 28 gr dan yaklaşık 1,13 kg a çıkacak.
98. Gün 
14. Hafta 0. Gün
06 Mayıs 2012
Bebeğiniz artık oldukça aktif hareket ediyor ve hareketleri artık yeni doğmuş bir bebek gibi daha akıcı ve yumuşak. Bugün gebeliğinizin üçüncü ayını doldurdunuz. Eğer hala karar vermediyseniz, bebeğiniz için isim aramaya başlayabilirsiniz. Erkek bebek için Ali Galip, Kız bebek için Safiye Sultan :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder