3 Ağustos 2012 Cuma

Kendime not :))


BEN ARTIK BÜYÜDÜM;

1-o halde neden kuralı sen koyuyorsun…

2-neden size muhtacım

3-ufff içimde bir sıkıntı var ama nedenini ben de bilmiyorum

4-Boyunuzu kıskanmaya devam eder..bu nedenle oyuncaklarına kolay ulaşabilmesi, genel ihtiyaçları için yükselticiler konulması gereklidir..

5-Mantıkları halen yoktur.Mantıklı sözlerle ikna etmek oldukça zordur..Bu yüzden uzun cümleler kurmak doğru değildir..bazı durumlarda ne yaparsanız yapın ikna edemezsiniz..

6-Hafızaları hala bazı yerlerde balık hafızadır..Söz verdirmeye çalışmayın..Olayları,yaşananları unutmazlar ancak verdikleri sözü kolayca unuturlar..

7-soyut kavramları halen tam olarak bilmezler…bu nedenle cümleleri somutlaştırırak kurmak gerekir…az sonra geldik,5dakika sonra ordayız demek yerine; marketi geçicez,parkın önünden geçicez sonra eve gelmiş olucaz gibi somutlaştırmak lazım

8-Muhtaç olmaktan nefret ederler..Bu nedenlede giydirilmeye, uyutulmaya tepki verirler..

9-Her şeyi kendileri yapmak isterler..Çözümü ise olayın içine dahil edilmelerinde bulabilirsiniz..

10- Seçenekler sunmak,çocuğu da olaya dahil etmek..

11-Arkayı dönüp gitmek (Emniyetli yerlerde uygulanmalıdır)

12-Yanıtının hayır olduğunu bildiğiniz soruları sormamak.Onlara danışılıyormuş gibi yapın, bu çok hoşlarına gider..Tatlım ne dersin oyuncakçıya gidelim mi?

13-İnatçıdırlar ve tuttururlar..bu durum indirekt mesajla çözülebilir..Elinizi tutmak istemezler ama indirekt hikayelerle mesela annesinin elini tutmayan çocuğun hikayesiyle örneklendirilip hayata geçirilebilir..Sabırlı olmak çok önemlidir..

14-Enerjileri çok fazladır

15-Asıl tepki kuralları anne e babanın koymasınadır.!

ÇÖZÜM

1-siz modelsiniz…yapmasını istemediğiniz şeyi siz de yapmıcaksınız…çorap giymezseniz,çorap giy diyemezsiniz…kola içmesini istemyiorsanız yanında kola içmiceksiniz…

2-mantıklı,kısa ve anlayabileceği açıklamalar yapın

3-bolca iş yaptırın çok hoşlarına gider..

4-Soyut kavramları bilmezler somutlaştırın…doğal olsun,somut olsun…

5-Zamanı bilmezler…5 dakika daha oyna gidicez dediğinizde 5 dakikayı anlamazlar…yerine 10 a kadar sayana kadar oynayabilirsin…10 kadar sayıcam bitince gidicez demek gereklidir…(çocuk anne biraz daha biraz daha dedikçe parkta durmayın dedi alev hanım…eğer annenin yarım saat daha vakti varsa neden o çocuğa eziyet ediyor ve hadi 5 dakika daha diye uzatıyor…vakti varsa otursun dedi )10 dedikten sonra parktan çıkmak gerekiyor…çocuk kalmak istese de…eğer vakti varsa annenin vakit bitince saysın 10 a kadar..

6-Diğer bir örnek oyuncakçıya kahvaltını bitirince gideceğiz derseniz, alıp tabağı ters çevirip işte bitti diyebilir..yavaşça anlatmak zaman ve süre kavaramını öğretmek gerekir..

7-Çocuk banyodan çıkmak istemediğinde 5 dakika sonra çıkıyorsun demek yerine bir saat kurmak çok faydalı olabilir..Saat amca bağırınca banyodan çıkma vakti gelecek ,o zamana kadar güzelce oynayabilirsin demek gibi…ya da tv başından kalması için.. vb gibi bir çok aktivite içinde saat baba kurulabilir ve saat kavramı öğretilir..

8-Anne ,babanın bir olayı nasıl yansıttığı çok önemlidir..sizin duygularınızı çok iyi anlar..Paniklediğinizi anlarlar bu sebeple sakin kalmak çok önemlidir..Sizin güçlü olmanız ona da güç verecektir..

9-Aslında asıl tepkileri kuralları anne-babanın koymasınadır..

Kıyafet giydirmede konusunda:

Kıyafet birlikte seçilirse ve anne önceden giyebileceği kıyafet seçeneğinin ikiye indirip bunun mu giymek istersin bun mu derse çocuk bu iki seçenekten birini seçer.Böylelikle çocuğa seçim hakkı tanımış olursunuz…Uyurken giydirmek de diğer bir seçenektir…Ya da sizin ona muhtaç olmanız da başka bir yöntem olabilir..Tatlım sen de benim ayakkabımın tozunu alır mısın gibi...

1-Oldu bittiğe getirme taktiği, başka bir olayla oyalama, farklı konularda sorular sormak.(ben çok yaparım ve çooook işe yarar)

2-Cevabın hayır olacağını bildiğiniz soruları sormayın..(Mesela giyinmek ister misin canım gibi..)

3-En son denenecek ise “RULO” yöntemi..Çok acil çıkmanız gerekiyor ve çocuk giyinmemek için direniyorsa.. kıyafetler yanınıza alınır ve çocuk rulo gibi bir battaniyeye sarılırak eden çıkılır.Kıyafetler gidilen yerde giydirilir..Sarma işini araba koltuğu kullanılacaksa ona uygun planlamak gereklidir..Bu çare en son çaredir ve sizin kararlılığınızı gösterir..

Kriz Anı

-İki çeşit kriz geçirebilirler..Nedenli hayır ve nedensiz hayır..Nedenli hayır gerçekten istemediği bir şey yaptığınız içindir..Oyuncakçıdan zorla çıkarmak gibi..Nedensiz hayırda şefkat, ilgi istediği için olabilir..Sevgi ve ilgi arttırılmalıdır..(içimde bir sıkıntı var meselesi)

-Kriz anında yapılacaklar:Emniyetli bir ortamda ise az konuşun, arkanızı dönün ve gidin..Her zaman aynı yere gitmek daha iyidir, mutfak iyi bir mekandır..Bir süre mola iyi gelecektir..Odana git diye ceza vermek doğru değildir..Ağlaman bitince konuşalım ya da ağlarken söylediklerini anlayamıyorum demek daha doğrudur..
Bir zaman sonra çocuk yanınıza gelecektir..kucağınıza alıp buzdolabının üzerini gösterip tatlım toz var mı diye sormak ona krizi unutturacaktır..

-Emniyetsiz bir ortamdaysanız önce ikna etmek denenir, işe yaramazsa kolunuzun altına alıp uzaklaşın..çocuk avazı çıktığı kadar bağırsa da insanlar size baksa da karalı olmak gerekir…
Aynı ortamda kaldığınız sürece çocuk olayı uzatır..Kucağa almak, tekme ve yüze darbe anlamında tehlikeli olabilir..Çünkü çocuk size vurabilir, bu da sizi daha çok sinirlendirecektir..Başka ortama gidince yere indirilir çanta ve seni taşımak beni çok yordu hadi bana yardım et diyerek yola devam edilir..Hem ağlar, hem de size yardım eder.. Siz de sinirlenirseniz olay büyür ve siz daha da gerginleşirsiniz…Şunu asla unutmamak lazımdır ki o daha 2,5yaşında...25 değil..

-Çocuğa verilecek her ceza uygun değildir bu nedenle ceza yerine mahrum bırakmak gerekir .örneğin en sevdiği bebeğini yüksek bir yere koyup, bu akşam bu bebekle oynaman yasak diyerek bir süreliğine mahrum bırakmak daha doğru olur.

Bu ayki kitap önerisi: ÇOCUĞUNUZA SINIR KOYMA Yazarı : Robert J. MACKENZIE

Published with Blogger-droid v2.0.6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder