1 Haziran 2012 Cuma

16.HAFTAMIZ


                                                   

113. Gün 
16. Hafta 1. Gün
20 Mayıs 2012
Bu hafta boyunca bebeğinizin hızlı büyümesi devam ediyor. Bebeğinizin ağırlığı hamileliğinizdeki 4. ay boyunca yaklaşık 6 kat arttacak ve bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 160-170 gr. arasında olacak.
114. Gün 
16. Hafta 2. Gün
21 Mayıs 2012
Kan kaydadeğer bir tazyik ile bebeğinizin göbek kordonu vasıtasıyla bebeğinize geçer. Bu su dolu bir hortum gibi kordonun düğümlenmesine direnç gösterir ve kendini düzeltmeye yarar. Baş dönmesi veya baygınlık hissi yaşıyorsanız, yatarken veya kalkarken yavaş hareket etmeniz veya yavaş pozisyon değiştirmeniz gerekir. Bebeğinizin gözleri ve kulakları şu anda olması gereken yere yerleşti.
115. Gün 
16. Hafta 3. Gün
22 Mayıs 2012
Plasenta ve göbek kordonu sayesinde bebeğinizin sistemi doğduktan sonra olacağı gibi çalışıyor. Bebeğinizin dolaşım sistemi tamamen fonksiyonel oldu. Bebeğinizin gelişmekte olan dolaşım sistemi kalbi vasıtasıyla günde yaklaşık 25-30 litre kan pompalıyor. Plasenta bebeğe koruma, sindirim, solunum, atık temizleme ve hormon üretiminde yardımcı olur.
116. Gün 
16. Hafta 4. Gün
23 Mayıs 2012
Bebeğiniz bazı refleksleri geliştirmeye başladı; Göz kırpmak, yabancı cizimleri gözden uzak tutar ve gözleri nemli tutar. Emme ve yutma besinlerin sindirimini sağlar. Şu anda bebeğiniz bu refleks hareketlerini uyguluyor. Ayrıca başka rekfleks hareketleri de gelişiyor. Bebeğiniz doğduğu zaman 70 den fazla rekfleks hareketi gelişmiş olacak. Bebeğinizin ter bezleri gelişiyor.
117. Gün 
16. Hafta 5. Gün
24 Mayıs 2012
Önümüzdeki 2 hafta içinde bebeğinizin gelişimi aminosentez veya AFP (alfa feto protein) tarama testi ile değerlendirilebilir. Bu iki test ayrıca doğum kusurlarını incelemek için de kullanılır. Eğer AFP düzeyi yüksek çıkarsa, akabinde amniyosentez tavsiye edilir. AFP annenin kanına yapılan bir testdir. Amniyosentezde ise, karın ve rahim duvarından bir iğne sokularak amniyotik sıvıdan örnek alınır ve bu amniyotik sıvı örneği test edilir. Anneler hamilelik boyunca sırt ağrıları çekebilirler. Hamilelik için tasarlanmış kemerlerden kullanabilirsiniz.
118. Gün 
16. Hafta 6. Gün
25 Mayıs 2012
Bebeğiniz kuvvetlendikçe ve büyüdükçe, hareketlerini hissetmeniz artacaktır. İlk başlarda bebeğinizi karnınızda çırpınan bir kelebek gibi hissedeceksiniz. Eğer başka bir çocuğunuz varsa onu kaldırmak veya taşımak yerine dizinize oturtabilirsiniz. Dünyada doğan bebeklerin %80 i ebeler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder